Hotel Consul

Split i okolica

Za grad u koji ste stigli, njegovi će Vam stanovnici s puno ponosa kazati kako je "najlipši grad na svitu" i o tome sa njima nemojte polemizirati jer tisućljetni grad Split vedra duha koji ćete ubrzo otkriti, uvjerit će i Vas u to.

Taj vječno mladi grad, sa svojim žiteljima odiše toplim mediteranskim temperamentom te živi svojim urbanim ritmom već 1700 godina, sa srcem u Dioklecijanovoj palači i dušom koja Vas dočekuje raširenih ruku i srdačno. Od tada do danas milenijsko trajanje grada pod zaštitom UNESC-a i upisanog u registar Svjetske kulturne baštine piše povijest i sadašnjost jedinstvene metropole hrvatskog juga. Grad Split slovi za prometni, ekonomski, administrativni, povijesni, kulturni i sportski centar srednje Dalmacije.

Prirodne ljepote Jadranske obale i mora, te kulturni, povijesni i zabavni sadržaji čine ovaj mediteranski grad primamljivim za turiste koji traže potpun i sadržajan odmor. Malo koji grad može u svom najbližem okruženju gostu ponuditi toliku raznolikost zabave i izleta kao Split. Na samom ulazu u grad nalaze se ostaci antičke Salone, nekadašnjeg sjedišta rimske provincije Dalmacije i najvećeg arheološkog lokaliteta na istočnoj obali Jadrana. Tek nešto dalje grad je Trogir, čija je dva milenija stara povijest utkana i danas u život grada - muzeja. Sjeverno od Splita na putu za Sinj je tvrđava Klis čije zdanje na klisuri će Vas prenijeti u vrijeme obrane ovih prostora od turske najezde, a njegovo zaleđe pruža mogućnost uživanja u jahanju, raftingu i kanuingu niz brzace rijeke Cetine.

Na samo 30 km uokolo Splita tri su velika Marijanska svetišta i to Čudotvornoj Gospi sinjskoj, Maloj gospi u Solinu i svetište u Vepricu, dok je 130 km od Splita svjetski poznato svetište Međugorje. Krenete li morem jednodnevno na izlet, putevo vode Hvar, Brač, Vis, otoke bogate povijesti i tradicije, jedinstvenih ljepota i prirodnih fenomena kao što je Modra špilja na Biševu u kojoj se sunce lomi pretvarajući more u modro srebro.

Split 2
split
Login